Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Čo s tekvicou okrem vydlabávania? Polievka, koláč, marmeláda, dekorácie a ďalšie tipy
Jeseň je obdobím padajúcich listov, vône prichádzajúcej zimy, tajomných ranných hmiel, a najmä lahodných tekvíc. Okrúhle, oválne, malé či veľké, oranžové, žlté, zelené aj modré, jedlé i okrasné. Môžete ich zjesť alebo z nich vyrobiť peknú jesennú dekoráciu. Čo s tekvicou, ako ju vydlabať a aké recepty si z nej môžete uvariť?
Tekvica ako súčasť zdravého jedálnička
Tekvica je nielen sympatická na pohľad, ale je aj zdravá. Jej dužina obsahuje takmer z 90 % vodu, ďalej vlákninu, bielkoviny a málo sacharidov. Jej súčasťou sú navyše aj horčík, draslík, meď, železo, fosfor, zinok, selén, sodík, beta-karotén a vitamín A. Ďalej obsahuje aj vysokokvalitné nenasýtené mastné kyseliny a kyselinu nukleovú, ktorá má omladzujúce účinky.
Tieto bacuľaté oranžové plody pôsobia priaznivo aj na naše trávenie a vylučovanie toxických látok z tela, a to práve vďaka obsiahnutej vláknine. Okrem iného upokojuje nervy, podporuje správnu činnosť srdca aj funkciu pankreasu, a posilňuje imunitný systém.
- Sú bohatým zdrojom väčšieho množstva zinku, ktorý prispieva k liečbe mnohých chorôb.
- Obsahujú železo, vápnik, vitamíny skupiny B, nenasýtené mastné kyseliny, fosfor a lecitín.
- Podporujú zmiernenie príznakov zväčšenej prostaty.
- Stimulujú krvný obeh a zvyšujú počet červených krviniek v tele.
- V nich obsiahnutý vápnik, zinok, meď a ďalšie minerály zvyšujú hustotu kostí, vďaka čomu semienka pôsobia ako prevencia osteoporózy.
- Znižujú riziko infarktu a mŕtvice.
- Obsiahnutý horčík podporuje zdravý a pokojný spánok.
- Majú výbornú chuť. Vyniknú v domácom chlebe, smoothie, v jogurte, šaláte a sú vhodné aj na priamu konzumáciu (vo vysušenom stave).
- Neodmysliteľne patria k ozdobeniu tekvicovej polievky.
- Lisuje sa z nich tekvicový olej, ktorý zlepšuje kvalitu zubov, pokožky, vlasov a nechtov. Ďalej pomáha pri obnove energie, zlepšuje trávenie a je veľmi ľahko stráviteľný.
Aké má tekvica druhy? Odrody všetkých farieb i chutí
Tekvica, to nie je len prerastený Goliáš a drobnejšia oranžová Hokaido, ktorú kúpite v každom supermarkete. Chceli by ste presnejšie vedieť, aké môže mať tekvica druhy?
Medzi u nás najobľúbenejšie odrody patria:
- Hokaido: Má sladkastú chuť a tenkú šupku, ktorú nie je potrebné pred konzumáciou lúpať. Jej sýto oranžová farba je zapríčinená veľkým množstvom beta-karoténu. Sladká chuť ju predurčuje na použitie do koláčov, polievok, džemov, kompótov a z jej dužiny ľahko pripravíte sladučké pyré. Jej blahodárne účinky na ľudské zdravie možno prisúdiť obsahu mnohých vitamínov a minerálov. Čistí organizmus a pôsobí ako prevencia proti nádorovým ochoreniam. Na svoje si s ňou prídu aj diétári a diabetici.
- Maslová tekvica: Poznáte ju podľa typického tvaru hrušky a šedivej až žltkastej farby šupky. Jej chuť je jemne sladkastá a niekomu môže pripomínať lieskové oriešky. Veľkou výhodou tejto odrody je malé množstvo semienok. Hodí sa na restovanie a grilovanie, na mäso a možno ju použiť aj do omáčok, plniek, krémových polievok alebo na prípravu pyré. Je bohatá na vitamíny A a B, horčík, vápnik a draslík. Je vhodná na prípravu prvých príkrmov pre deti.
- Špagetová tekvica: Pochádza z Japonska a očarí vás svojim oválnym tvarom a žltou farbou. Prívlastok „špagetová“ nesie podľa svojej dužiny, ktorá sa po upečení rozdelí na tenké vlákna pripomínajúce práve špagety. Možno ju preto použiť ako zdravú náhradu za cestoviny. Obsahuje veľmi málo kalórií, ale veľa kyseliny listovej, vitamínu A, draslík aj beta-karotén.
- Goliáš: Ako už názov napovedá, ide o veľkoplodú odrodu, ktorú mala na svojej záhradke babka snáď každého z nás. Má hladkú, sýto oranžovú šupku a obsahuje obrovské množstvo vody. Pretože jej váha dosahuje až 30 kg, je náročná na zber aj spracovanie v kuchyni. Ukrýva sa v nej ohromné množstvo semienok, ktoré sa oplatí vysušiť v rúre so soľou, alebo z nej tiež môžete vyrobiť obrovskú vyrezávanú ozdobu.
- Muškátová tekvica: Jej plody sú tmavo zelené s výrazným rebrovaním a môžu dosiahnuť hmotnosť 10 až 20 kg. Sýto oranžová, veľmi mäkká dužina je vhodná na prípravu polievok, pyré, koláčov a zaváranie kompótov. Kvôli svojmu mexickému pôvodu si potrpia na teplú klímu, čo je dôvod, prečo sa jej u nás väčšinou nedarí.
- Okrasné tekvice: Hoci sú jedlé, do ich prípravy sa nepúšťajte. Ušetríte si tým čas aj nervy. Sú drobné, s hrubou štruktúrou šupky a z ich dužiny by ste sa veľmi nenajedli, pretože je jej málo. Tekvica v tvare anjelských krídiel, hviezdic, tŕňovej koruny s výrastkami aj dlhokrkých labutieniek použite radšej na jesennú dekoráciu svojho obydlia. Ich typickým znakom je menšia veľkosť, nepravidelný tvar a bradavice na povrchu šupky.
Najlepšie recepty z tekvice - polievka, koláč, pečená tekvica
Recept na pečenú tekvicu hokaido s nivou a cesnakom
Ingrediencie:
- Stredne veľká tekvica hokaido,
- balenie syra s modrou plesňou (typ niva),
- hrsť čerstvých nasekaných byliniek podľa chuti,
- hrsť obľúbených orieškov,
- hlavička cesnaku,
- olivový olej,
- soľ a korenie.
Šupku tekvice očistite vlhkou handričkou a zbavte ju prípadných nečistôt. Tekvicu nakrájajte na väčšie kúsky a vysypte ich na plytký plech vystlaný papierom na pečenie. K tekvici pridajte nakrájané bylinky a cesnakové strúčiky v šupke.
Zmes pokvapkajte olivovým olejom (aby ním boli všetky kúsky pokryté), osoľte, okoreňte a pečte na 200 °C zhruba 40 minút dozlatista. Upečenú tekvicu posypte rozdrobeným plesňovým syrom a orieškami. Navrch môžete použiť niekoľko slnečnicových semienok a čerstvé bylinky.
Recept na tekvicovú polievku s kokosovým mliekom
Ingrediencie:
- Tekvica hokaido,
- olivový olej a kúsok masla,
- mletá rasca,
- cibuľa,
- pár strúčikov cesnaku,
- zeleninový alebo kurací vývar,
- soľ a korenie,
- kokosové mlieko v plechovke (možno nahradiť smotanou),
- lúpané tekvicové semienka,
- bazalka, koriander alebo iné bylinky.
Tekvicu pokvapkajte olivovým olejom, osoľte ju, okoreňte a ľahko zaprášte mletou rascou. Pečte ju v rúre na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote 200 °C asi 40 minút. K tekvici môžete pridať aj strúčiky cesnaku v šupke, ktoré vďaka pečeniu krásne zosladnú a zmäknú. Upečenú tekvicu nechajte trochu vychladnúť a buď na nej šupku ponechajte, alebo ju jednoducho odstráňte nožíkom. Cibuľu orestujte na olivovom oleji s kúskom masla a pridajte upečenú tekvicu, ktorú podlejete menším množstvom vody alebo vývaru.
Po uvarení polievku rozmixujte, decentne dokoreňte (myslite na to, že tekvica je už ochutená z pečenia) a zjemnite malým množstvom kokosového mlieka, ktoré je možné nahradiť smotanou. Lúpané tekvicové semienka orestujte na panvici (pozor na spálenie, neustále ich miešajte) a dozdobte nimi hotovú krémovú polievku. Navrch pridajte štipku čerstvo nasekaných byliniek alebo lístoček bazalky, pár kvapiek kokosového mlieka a môžete podávať. Ako prílohu je možné podať krajec celozrnného chleba.
Recept na americký tekvicový koláč
Ingrediencie na cesto:
- 250 g hladkej múky,
- 125 g zmäknutého masla,
- 8 PL vody,
- väčšia štipka soli.
Ingrediencie na náplň:
- 3 ks vajec,
- 120 ml smotany na šľahanie,
- 100 g trstinového cukru,
- 400 g pyré z tekvice hokaido,
- štipka soli,
- 1 ČL mletého klinčeka,
- 1 ČL mletej škorice,
- ½ ČL mletého zázvoru,
- ½ ČL mletého kardamómu,
- ½ ČL badiánu,
- štipka muškátového orieška,
- citrónová kôra z malého citróna.
Zdobenie: oriešky, tekvicové semienka, brusnice, šľahačka
Náplň: Tekvicu hokaido rozkrojte na polovicu a upečte do zmäknutia. Z upečenej tekvice odstráňte šupku a po vychladnutí ju rozmixujte na jemné pyré, ktoré dochutíte aromatickým korením. Do náplne pridajte cukor a miešajte, kým sa v hmote nerozpustí. Do náplne napokon vlejte v miske rozmiešané vajcia so smotanou.
Cesto: Z múky, štipky soli a nakrájaného zmäknutého masla vypracujte posýpku, do ktorej budete postupne po troškách pridávať vodu, až kým nevznikne vláčne cesto. Na okrúhlu koláčovú formu položte vyváľané cesto a dôkladne ho zapracujte do všetkých záhybov na okrajoch. Cesto zapečte bez náplne na 10 minút pri teplote 180 °C.
Potom vlejte tekvicovú náplň na cestový korpus a pečte ho ďalších 30 až 40 minút. Koláč možno pred vložením do rúry ozdobiť orieškami a hotový ho môžete zjemniť šľahačkou.
Recept na tekvicovú marmeládu
Ingredience:
- 1 kg tekvica hokaido,
- 1 kg jabĺčok,
- 1 citrón,
- ½ kg cukru,
- 1 vanilkový cukor (alebo semienka z vanilkového struku),
- želírovací cukor (množstvo podľa typu cukru, aby bol zachovaný správny pomer oproti zeleninovo-ovocnej zložke),
- kvapka rumu,
- štipka kyseliny citrónovej.
Tekvicu a olúpané jablká nakrájajte na menšie kocky a dajte do kastróla. Pridajte k nim citrónovú šťavu a pomaly varte. Po miernom rozvarení vsypte cukor, želírovací cukor, rum a trošku kyseliny citrónovej. Po chvíli zmes rozmixujte dohladka tyčovým mixérom. Po ďalšom krátkom povarení naplňte horúcou marmeládou čisté poháre, ktoré obrátite hore dnom, aby sa v pohároch vytvoril potrebný podtlak.
Ako vydlabať tekvicu?
- Ak nemáte tekvicu z vlastnej záhradky, kúpte si ju v obchode. Uprednostnite väčší kus, do ktorého sa vám bude ľahšie vyrezávať vybraný motív.
- Nožom najskôr odrežte vrchnú časť tekvice (okolo stonky), čím vytvoríte tekvici klobúčik, alebo urobte otvor v spodnej časti tekvice (vyrezanú tekvicu položíte na „podstavec“ ako tienidlo).
- Vyberajte tekvicu bez defektov, aby vám vydržala čo najdlhšie a predčasne sa nepokazila.
- Dbajte na to, aby bol otvor dostatočne veľký na vydlabávanie semienok a bezpečnú manipuláciu so sviečkou.
- Ostrou a veľkou lyžicou vydlabajte z tekvice mäkkú dužinu so semienkami.
- Vnútro tekvice by malo byť hladké a bez zvyškov dužiny, aby nezačalo predčasne hniť.
- Dajte pozor, aby ste šupku tekvice pri vydlabávaní lyžicou príliš nestenčili. Nebola by dostatočne odolná.
- Klobúčik tekvice ponechajte čo najsilnejší, aby vydržal tepelný žiar sviečky. Ak by ste odstránili viac ako len mäkkú dužinu so semenami, veko by sa vám po pár dňoch prepadlo.
Vyrezávanie tekvice – ako na to?
- Voľte tenké a ostré vykosťovacie nože. Skvele vám poslúži aj menší nožík či dokonca skalpel.
- Na vyrezávanie tekvice môžete použiť špeciálne nástroje na tzv. carving, teda vyrezávanie do rôznych druhov zeleniny a ovocia. Sú vhodné najmä na vyrezávanie zložitejších tvarov.
- Najskôr si vyberte motív. Ten predkreslite mäkkou ceruzkou alebo liehovou fixou na šupku tekvice.
- Na prenos komplikovanejšieho motívu na tekvicu použite vopred pripravenú papierovú šablónu.
- Okrem tvárí sú obľúbené aj siluety napríklad mačiek či netopierov.
- V prípade vyrezávania jednoduchej strašidelnej tváre dbajte na to, aby boli symetricky rozložené jej jednotlivé časti – oči, nos a ústa so zubami.
- Vyrezávajte pomaly a s maximálnou opatrnosťou. Nie každé pošmyknutie noža je možné napraviť. Stačí jeden nešikovný rez a mačka môže zostať bez chvostíka, rovnako ako vy bez kusu kože na prste (v lepšom prípade).
- Dužina tekvice môže mierne kĺzať, preto udržujte v rámci možností svoje nástroje čisté. V prípade potreby prejdite vlhkou látkou po šupke tekvice, aby ste mali situáciu viac pod kontrolou.
Ako predĺžiť životnosť vyrezanej tekvice?
Teplé počasie a vysušovanie vnútrajška tekvice plameňom sviečky neprospieva jej celkovej kondícii. Chcete napriek tomu svojmu umeleckému výtvoru predĺžiť jeho už aj tak dosť krátky život?
- Predčasnému hnitiu a plesniveniu je možné čiastočne zabrániť potretím všetkých rezných plôch vazelínou. Dá to síce trochu práce, ale rezy zostanú na istý čas zakonzervované.
- Samozrejmosťou by malo byť uskladnenie na čo najchladnejšom mieste. Teda balkón je lepší ako okenný parapet v detskej izbe, ale zároveň tienisté miesto pred vchodovými dverami je zasa o niečo vhodnejšie ako balkón, na ktorý svieti celé popoludnie slniečko.
- Do tekvice vkladajte nízke čajové sviečky. Vyššie sviece síce horia dlhší čas, ale rýchlejšie spália alebo teplom narušia veko tekvice.
- Na dnešnom trhu možno bez problémov kúpiť LED sviečky, ktoré napodobňujú plameň skutočnej sviečky. Tekvica vám tak nielenže vydrží dlhšie, ale bude zároveň aj bezpečnejšia.
Jesenná dekorácia s tekvicami
- Najjednoduchšou dekoráciou s dominujúcou tekvicou je prírodný aranžmán. Do košíčka alebo na tácku je možné naaranžovať tekvicu so šiškami, šípkami, jarabinou, lístím a iným prírodným materiálom. Vonku na balkóne či záhrade vydrží dlhšie ako vo vykurovanom interiéri.
- Tekvicu môžete použiť aj namiesto vázy. Odkrojte jej vrchnú časť okolo stonky, vydlabajte z nej mäkkú dužinu so semienkami, vysteľte igelitom a vložte dovnútra floristickú hmotu. Neváhajte použiť materiál zo svojej záhradky alebo prírodniny nazbierané na jesennej prechádzke. Do hmoty môžete okrem jarabín, šípok či suchých pšeničných klasov zapichnúť aj rezané kvety. Také astry, echinacey a georgíny vydržia vo váze pomerne dlho, a dekoráciu svojimi jasnými farbami navyše krásne rozžiaria.
- Máte doma jednofarebnú tekvicu, ktorou by ste radi oživili svoj domov? Pomocou navlhčenej handričky zbavte povrch tekvice všetkých nečistôt, dôkladne ju osušte a natrite zlatou akrylovou farbou. Po úplnom zaschnutí farby odrežte vrchnú časť tekvice okolo stopky, vydlabajte mäkkú dužinu so semenami a následne ju vysteľte flísovou látkou. Už vám nič nebráni manipulovať s tekvicou ako s klasickým kvetináčom - zasaďte do nej sukulenty, na ktoré je vhodné použiť vzdušnejší typ pôdy (s perlitom alebo pieskom). Okraje tekvice potrite kozmetickou vazelínou alebo ich zakryte machom, aby ste zabránili ich vyschnutiu. Ani v tomto prípade sa nebojte zakomponovať do svojho diela prírodniny typu žalude, šišky, gaštany, jarabiny alebo vres.
- Tekvica vyzerá atraktívne aj v jednoduchej kombinácii so sviečkami. Voľte skôr menšie okrasné kúsky, ktoré by ste aj tak v kuchyni nevyužili. Okrasné tekvice hýria pestrými farbami, čo však neznamená, že im nemôžete vypomôcť vrstvou akrylovej farby, aby perfektne zapadli do vášho interiéru. Po zaschnutí je vhodné zafixovať akrylovú farbu tenkou vrstvou laku, do ktorého je možné ešte zamokra zapracovať trblietky a iné ozdoby.
Háčkovaná tekvica – dekorácia, ktorá vydrží
Tekvicu zaraďujeme právom medzi najobľúbenejšie jesenné dekorácie, pretože ponúka nespočet možností zdobenia a kombinovania s inými plodinami. Ak ste fanúšikmi originálnych ručných výrobkov, môžete sa pustiť do výroby tekvice, ktorá vám nezhnije a aj o rok bude rovnako krásna.
Čo budete potrebovať?
- Klbko priadze,
- háčik,
- nožnice,
- vyšívacia ihla,
- celá škorica,
- duté vlákno.
Akú priadzu a háčik sme vybrali?
Pri výrobe našej háčkovanej tekvice sme pracovali s priadzou značky Drops Soft Tweed, ktorá nie je 100% jednofarebná, ale miestami obsahuje aj iné farebné odtiene, zatiaľ čo štruktúra vlákna nie je úplne hladká. Tento neobvyklý materiál a hrubšia štruktúra dodá výslednému výrobku rustikálny nádych. Jej zloženie je 50 % merino vlna, 25 % alpaka a 25 % viskóza. Keďže nejde o merino vlnu s úpravou Superwash, odporúča sa ju prať len ručne. Pri praní v práčke by sa mohol výrobok nenávratne poškodiť. Vďaka alpake bude háčkovaná tekvica jemne chlpatá, čo len zvýrazní rustikálny štýl. Ak by ste chceli tekvicu mimo jesennú sezónu poskytnúť napríklad deťom na hranie, odporúčame vyberať priadzu zo 100% bavlny, ktorú možno prať v práčke.
Na háčkovanie sme zvolili japonský háčik značky Tulip Etimo Red, ktorého ergonomická rukoväť je vyrobená z jemného silikónu. Jeho matná červená farba je príjemná na pohľad a po jeho kovovej časti priadza skvele kĺže. Háčik je ľahký, dobre sa s ním pracuje a nebolí z neho zápästie. Rešpektovali sme odporúčanie výrobcu priadze Drops Soft Tweed (uvedenom na štítku priadze) a na háčkovanie použili háčik s veľkosťou 4,00 mm.
Obr. 1 – Vľavo: Klasická retiazka. Vpravo: Šípkami označené očká na prestrčenie háčika a následné nahodenie priadze.
Obr. 2 – Vľavo: Šípkami označené očká pre smer prestrčenia háčika tak, aby vyšiel pletený vzor. Vpravo: Po niekoľkých prvých riadkoch sa už rysuje pletený vzor typu hladko - obratko.
Háčkovaná tekvica krok za krokom
- Klasická retiazka: Na priadzi urobte uzol, ktorým prestrčíte háčik. Na háčik naberte priadzu, prevlečte ju uzlíkom (tj. očkom) a týmto spôsobom pokračujte do chvíle, kým je vaša retiazka dostatočne dlhá (viď obr. 1 – vľavo). Riaďte sa jednoduchou rovnicou: dĺžka retiazky = výška tekvice. Na našu tekvicu sme uháčkovali retiazku s dĺžkou 50 očiek. Na menšiu tekvicu si vystačíte hoci aj s iba polovicou.
- Ukončenie retiazky a prvý riadok: Háčik prestrčte predposledným očkom od konca retiazky (teda 2. očko sprava) a uháčikujte tzv. krátky stĺpik. Robí sa podobne, ako pri háčkovaní klasickej retiazky, len s dvoma rozdielmi. Prvý rozdiel – najskôr musíte háčik prestrčiť prvým voľným očkom, ktoré vidíte (viď obr. 1 – vpravo). Druhý rozdiel – krátky stĺpik spočíva nie v jednom, ale v dvoch prevlečeniach. Teda: prestrčiť voľným očkom, nahodiť priadzu, prevliecť cez prvé očko, nahodiť priadzu a prevliecť oboma očkami, ktoré sú na háčiku nahodené. A znova: prestrčiť, nahodiť, prevliecť jedným, nahodiť a prevliecť oboma. Takto pokračujte ďalej, až dôjdete na koniec riadku.
- Ukončenie prvého riadku a druhý riadok: Po uháčkovaní krátkeho stĺpika do posledného voľného očka v prvom riadku si nahoďte jedno prázdne očko (teda stačí iba nahodiť priadzu a prevliecť očkom, ktoré je už na háčiku). Vďaka tomu sa pri háčkovaní druhého riadku dostanete na výšku krátkeho stĺpika. Tvar obdĺžnika, ktorý sa snažíte dosiahnuť, bude týmto spôsobom rovnejší a bez deformácií po stranách. Rozháčkovaný základ tekvice pretočte (sprava doľava) a háčik prestrčte opäť predposledným voľným očkom (druhé sprava), kde začínate nanovo háčkovať jeden krátky stĺpik za druhým, a to až po koniec riadku.
- Tretí, štvrtý, piaty… V predchádzajúcich bodoch je celý popis toho, čo vám stačí na uháčkovanie obdĺžnika na vašu jesennú dekoráciu v tvare tekvice. Pokračujte teda v háčkovaní a keď už budete mať uháčikovaný poriadny kus, vyskúšajte k sebe nahrnúť stranu (jednu z tých dvoch, u ktorých ste nahadzovali prázdne očko z bodu 2) na predstavu o šírke tekvice. Na našu tekvicu sme uháčkovali približně 50 riadkov.
- Pletený vzor: Nielen pri pletení sa dá vyhrať so vzormi. Štruktúru tekvice môžete urobiť hladkú – a to tak, že budete háčik prestrkávať oboma očkami krátkeho stĺpika, alebo so vzorom pleteného hladko – obratko. Toho docielite prepichovaním háčika len zadným očkom krátkeho stĺpika (viď obr. 2 – vľavo). Aj po pretočení na nový riadok háčik prepichujte vždy do zadného očka.
Obr. 3 – Vľavo: Zošitím protiľahlých strán vytvoríte vrecko, cez ktoré ide prestrčiť ruka. Uprostred: Pomocou striedavého stehu okolo obvodu obdĺžnik stiahnite. Vpravo: Do vzniknutého úzkeho otvoru vložte škoricu.
A čo ďalej?
- Háčkovanie ukončite prestrčením zvyšku priadze očkom nahodeným na háčiku. Nesnažte sa priadzu využiť do posledného centimetra, aby vám zostala na zošitie celej tekvice. Na to by vám mal vystačiť cca 1,5-metrový kus.
- Zošite k sebe strany uháčkovaného obdĺžnika tak, aby vám vzniklo vrecko, ktoré je z oboch strán roztvorené (viď obr. 3 – vľavo). Malo by vyzerať ako rovný, krátky rukáv.
- Vrecko otočte na výšku a vrchnú líniu utiahnite priadzou „na harmoniku“ pomocou vyšívacej ihly s veľkým okom (viď obr. 3 – uprostred).
- Do vzniknutého úzkeho otvoru vložte celú škoricu alebo kúsok drievka (viď obr. 3 – vpravo). Tekvicovú stonku si môžete aj sami uháčkovať.
- Spodným otvorom vyplňte tekvicu dutým vláknom (viď obr. 4 – vľavo).
- Pomocou jednoduchého „harmonikového“ stehu otvor čo najsilnejšie utiahnite (viď obr. 4 – uprostred) a následne ho zaistite niekoľkými stehmi, aby z tekvice náplň nevypadávala.
- Tekvicu nezabudnite stiahnuť pevnou priadzou aj vertikálnym smerom, vďaka čomu bude vyzerať reálnejšie. Rozdeľte ju na 6 alebo 8 dielov tak, akokeby ste urobili jeden obrovský steh začínajúci u stopky a končiaci na spodnej strane tekvice.
Obr. 4 – Vľavo: Spodným otvorom vyplňte tekvicu dutým vláknom. Uprostred: Priadzou silne stiahnite spodný okraj obdĺžnika. Vpravo: Uháčkovanú tekvicu možno ozdobiť kúskom jutového povrazu, stuhy alebo čipky.
Tipy na háčkovanie tekvice:
- Priadza by vám počas háčkovania mala hladko prekĺzavať po háčiku aj medzi očkami. Nemala by drhnúť (teda byť príliš utiahnutá), ale ani veľmi navoľno, pretože finálny výrobok by bol plný medzier, cez ktoré by vykukovalo von biele duté vlákno.
- Ak sa vám podarilo predsa len uháčkovať tekvicu tak, že z nej vykukujú biele vlákna výplne, môžete ju najskôr vystlať kúskom látky podobnej farby (oranžová, hnedá, žltá) a až potom do nej natlačiť duté vlákno.
- Priadzu majte omotanú okolo ukazováka ľavej ruky, zatiaľ čo palcom a prostredníkom si pridržiavate alebo jemne naťahujete svoj rozrobený výtvor. Budete tak mať lepší prehľad o voľných očkách.
- Na výrobu našej tekvice sme uháčikovali retiazku s dĺžkou 50 očiek. Na menšiu tekvicu si vystačíte aj s polovicou.
- Naša tekvica dosiahla adekvátnej šírky pri zhruba 50 uháčkovaných riadkoch.
- Čím viac dutého vlákna na vyplnenie tekvice použijete, tým bude lepšie držať tvar a bude pevnejšia.
- Namiesto dutého vlákna môžete použiť aj zvyšky látok alebo nastrihané kusy vatelínu.
- Hoci niektoré priadze fungujú skvele na háčkovanie, pri šití sa trhajú (ako v prípade nami použitej Drops Soft Tweed). Na skutočne pevné utiahnutie preto radšej siahnite po priadzi, ktorá niečo vydrží – ako napríklad bavlnená priadza.