Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Cappuccino vs. Latte: v čom sa líšia a čo majú spoločné?
Pravdepodobne máte svojho kávového obľúbenca – cappuccino alebo caffè latte. Ale viete niečo o tom druhom tábore, ktorému sa vyhýbate? Pri príprave oboch nápojov sa používajú rovnaké ingrediencie, ale zážitok z každého z nich je jedinečný.
Aký je rozdiel medzi caffè latte a cappuccinom?
Zásadný rozdiel medzi týmito nápojmi spočíva v ich štruktúre, ktorá je daná pomerom ingrediencií. Cappuccino je kávový nápoj strednej veľkosti. Klasické cappuccino sa skladá z espressa, horúceho mlieka a 2cm hustej penovej čiapky. Cappuccino v modernom prevedení sa pripravuje so zamatovou mikropenou. (Tú pripravíte iba pomocou parnej trysky pri kávovare.) Caffè latte je o poznanie väčší drink s objemom 250 ml aj viac. Skladá sa z 30–35 ml kávy a 210 ml mlieka vyšľahaného do mikropeny. Oba nápoje sa pripravujú do hrnčekov s uškom. Okrem toho sa u nich môžete zhodne stretnúť aj s umeleckými dielami vytvorenými technikou zvanou latte art.
Caffè latte – kávové mlieko
V taliančine znamená latte mlieko, ak by ste si teda v kaviarni v Taliansku skúšali objednať iba latte, s najväčšou pravdepodobnosťou by vám obsluha priniesla pohár horúceho mlieka. Ak chceme byť presní, musíme používať celý názov tohto kávového nápoja, a to caffè latte. Kávu je však možné nahradiť iným druhom nápoja, napríklad kakaom, matchou alebo čajom. V kombinácii s čajom vznikne veľmi populárny, korenený nápoj, tzv. chai latte. Klasické caffè latte je však pripravované s espressom, môže to byť shot filtrovanej kávy alebo aj prekvapkávanej. Mliečna mikropena sa nalieva priamo na espresso. Inak je to u príbuzného nápoja s názvom latte macchiato. Tento typ nápoja je známy svojimi ikonickými pruhmi z kávy, mlieka a mliečnej peny. Kávová chuť nápoja caffè latte nie je taká intenzívna, a preto sa často obohacuje o najrôznejšie príchute. Stretnúť sa tak môžete s orieškovým caffè latte, karamelovým, ale aj tekvicovým či perníkovým.
Cappuccino - nápoj kapucínskych mníchov?
Kapucínski mníchovia s najväčšou pravdepodobnosťou cappuccino nepili, ale istú spojitosť medzi nimi vidieť môžeme. Títo katolícki bratia si holili hlavu a prikrývali si ju hnedou kapucňou. Názov nápoja je pravdepodobne odvodený od hnedého kapucínskeho odevu, tzv. sutany. Základom tohto nápoja je kvalitné espresso, pripravené z nie príliš kyslej kávy, naopak sú žiaduce sladké tóny čokolády či orieškov. ⅓ espresso je potom doplnené o ⅓ horúceho mlieka a ⅓ mliečnej peny – tá dodáva tomuto nápoju ten pravý zážitok. Pokiaľ si objednáte moderný variant, tzv. seattle style cappuccino, bude espresso prikryté mikropenou. Správne cappuccino je podávané v širokej porcelánovej šálke so zaobleným dnom. Často býva doplnené o rôzne príchute, napr. škoricu alebo strúhanú čokoládu, na profesionálne pripravenom cappuccine však tieto posýpky nemajú čo robiť a často len maskujú použitie nekvalitnej kávy.
Ako sa líši príprava?
Caffè latte aj cappuccino sa líšia svojimi ingredienciami, ale aj prípravou. Tá však nie je taká zložitá, aby ste si nemohli oba nápoje pripraviť aj doma.
Ako na cappuccino?
Ideálna veľkosť cappuccina je 150 ml. Stretnúť sa môžete ale aj s cappuccínom s objemom 180 ml. Do nahriateho hrnčeka si najskôr pripravíme espresso, najlepšie priamo z kávovaru. Kávy by malo 25–30 ml, záleží na výslednej veľkosti nápoja. Potom si pripravte mliečnu penu. Použiť môžete napríklad elektrický napeňovač mlieka alebo parnú trysku pri kávovare, vďaka nej vytvoríte hebkú mikropenu. Ideálna teplota mliečnej peny je 70 stupňov Celzia. Mliečnu penu potom nalejte do šálky priamo na espresso. Začnite od stredu a postupne nalievajte napenené mlieko krúživými pohybmi k okraju šálky. Pokiaľ nemáte k dispozícii parnú trysku a pripravujete klasickú mliečnu penu, pamätajte, že výška čiapky z krémovej mliečnej peny na horúcom mlieku by mala dosahovať až 2 centimetre. V takom prípade sú mliečne fúzy po prvom dúšku zaručené. Za silnejšie cappuccino je považovaný kávový nápoj flat white.
Ako na caffè latte?
Na správne caffè latte budete potrebovať naozaj veľký hrnček s objemom 280–330 ml. Ako prvé sa pripravte espresso, dvojité espresso alebo inú silnú kávu. Potom sa pustite do šľahania mliečnej mikropeny. Pokiaľ nemáte k dispozícii parnú trysku, pripravte klasickú mliečnu penu, napr. vo French presse. Našľahané mlieko potom lejte do šálky s kávou tak, aby ako prvé tieklo horúce mlieko a pena zatiaľ zostávala v kanvičke. Nakoniec ešte navrstvite pusinky mliečnej peny na vrch nápoja. Caffè latte má iba dve vrstvy, nie tri ako jeho variant latte macchiato. To sa pripravuje do vysokého, úzkeho pohára. Ako prvú je ale potrebné pripraviť mliečnu penu, ktorá si musí v pohári cca pol minúty oddýchnuť, aby sa mliečna pena oddelila od horúceho mlieka a vytvorila mliečnu čiapku. Až potom sa nalieva espresso, ktoré vytvorí na mliečnej pene klasickú kávovú škvrnu. Vďaka tomu sa vytvoria 3 vrstvy typické pre tento nápoj.