Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Káva a jej správne skladovanie
Veď to poznáte. Prinesiete si domov čerstvo upraženú kávu, pripravíte si šálku voňavého espressa s bohatou cremou, ale za pár dní káva stratí svoju chuť a vyprchá. Môže to byť nesprávnym skladovaním. Čím to? Je totiž potrebné dodržiavať pár jednoduchých pravidiel.
Dátum praženia
Pri nákupe si overte dátum praženia kávy. Pokiaľ nemáte obľúbenú a overenú pražiareň alebo predajňu kávy, určite sa vyhnite obchodom, kde vám navážia kávu z veľkých sklenených nádob. Naopak známkou kvality je predaj kávy v nepriehľadnom vzduchotesnom obale s jednocestným ventilom na unikanie oxidu uhličitého, ktorý sa začne po upražení zo zrniek uvoľňovať. Na obale by tiež mal byť uvedený dátum praženia, prípadne aj dátum spotreby. Káva by sa u vás doma nemala veľmi dlho ohriať. Ideálne je, keď ju spotrebujete do 14 dní odo dňa praženia. Nekupujte si preto veľké zásoby, najlepšie chutí čerstvo pražená.
Sklenená nádoba, alebo plechovka?
Možno vás to láka presypať kávové zrnká do uzatvárateľnej sklenenej nádoby a vystaviť ju na poličku. To ale rozhodne nerobte, pokiaľ nechcete, aby káva slúžila len ako dekorácia. Cez sklo sa totiž ku káve dostane záškodnícke slnečné svetlo. Verte, že svetlo urýchľuje starnutie kávy a tiež narúša jej chuťové vlastnosti. Ak teda chcete skladovať kávu v sklenej nádobe, schovajte ju na suché a tmavé miesto, najlepšie do špajze alebo potravinovej skrine. Oveľa lepšie je skladovať kávu v nepriehľadnej, vzduchotesnej dóze. Ochránite tak kávu od svetla, vzduchu aj vlhkosti. Niektoré dózy dokonca dokážu vysať prebytočný vzduch pri každom zatvorení. Ale aj takú dózu schovajte na tmavé a suché miesto.
Tip: Medzi najlepšie materiály dóz patrí keramika, nereaktívny kov alebo sklo. Vhodný je ale aj plast. V každom prípade nádobu pred každým použitím dôkladne umyte.
Veľkosť nádoby
Základom úspechu je zvoliť správnu veľkosť nádoby. Pretože aj keď kávu presypete do vzduchotesnej nádoby, ktorá ale bude večne poloprázdna, vzduch, ktorý v nej zostane, bude káve škodiť. Preto si vyberte nádobu, ktorá zodpovedá objemu nasypanej kávy. Ideálne sú nádoby s objemom 250–500 gramov. Vyberajte tak, aby ste kávu stihli spracovať ešte začerstva.
Mletá alebo zrnková káva?
Každý správny milovník kávy vie, že zrnká obsahujú vysoké množstvo vonných prchavých olejov, ktoré jej dávajú charakteristickú chuť. Veľmi rýchlo ale vyprchávajú a tým skôr, ak je káva už zomletá. Preto urobíte najlepšie, keď si kúpite kávové zrnká a mlieť si budete kávu až doma. Zomletú kávu by ste mali ihneď spracovať, nie je na čo čakať. S každou chvíľkou sa totiž zo zomletej kávy stráca jej chuť i aróma a tzv. zvetrá. Použiť môžete ručný alebo elektrický mlynček.
Je nutné presypávanie?
Väčšina pražiarní predáva kávu mletú aj zrnkovú v obaloch, ktoré sú vhodné aj na uskladnenie. Správny obal by mal byť nepriehľadný a vzduchotesný. Úplne ideálne potom je, pokiaľ má obal aj jednocestný priepustný ventil, ktorý umožňuje, aby sa mohol dostať von oxid uhličitý a zároveň zabraňuje vniknutiu vzduchu a vlhkosti dovnútra. Takto zabalená káva môže vydržať aj mesiace. Nie je tak nutné kávu za každú cenu presypávať.
Tip: Vyhnite sa papierovým obalom. Papier nie je vzduchotesný a káva sa v ňom môže znehodnotiť v priebehu niekoľkých dní, v otvorenom sáčku aj v priebehu niekoľkých hodín.
Káva v chladničke?
Chladnička ani mraznička nie je pre kávu vhodné prostredie. Jedným dôvodom je vlhkosť, ktorá sa v chladničke aj v mrazničke zvyšuje každým otvorením. Káva by dokonca mohla začať plesnivieť. Druhým dôvodom sú zmeny teplôt, ani tie totiž nemá káva rada. Pokiaľ teda budete kávu z chladničky neustále vyťahovať a zase ju vracať, môže sa káva pomerne rýchlo začať kaziť, pretože navlhne. Zo zrniek sa tiež oddelia oleje a tuky, ktoré v nich sú. Navyše do seba káva naťahuje pachy, ktorých je v chladničke aj v mrazničke požehnane. Dózu s kávou tiež neumiestňujte blízko kúrenia. Stačí jej klasická izbová teplota.
Tip: Pokiaľ trváte na skladovaní kávy v mrazničke, rozdeľte ju do niekoľkých balíčkov tak, aby ste každý balíček mohli v priebehu niekoľkých dní skonzumovať. Pred uzavretím vytlačte z balíčkov vzduch, prípadne ich zavákuujte. Balíčky zabaľte ešte do alobalu. Rozmrazenú kávu rozhodne znovu nezmrazujte.
Čo káva nemá rada?
- Vlhkosť – káva veľmi rýchlo absorbuje vlhkosť z okolitého vzduchu, ovplyvní to chuť aj arómu.
- Pachy – rovnako ako vlhkosť do seba káva naťahuje aj pachy, preto ju neumiestňujte do blízkosti aromatických potravín či korenia.
- Výkyvy teplôt – pri prudkých zmenách teploty vzniká vlhkosť.
- Vysoká teplota – káva stráca arómu a dochádza k pokazeniu olejov, a tak môže aj zažltnúť.
- Svetlo – urýchľuje rozklad látok obsiahnutých v zrnách.
- Vzduch – pôsobením vzduchu káva zvetráva, aromatické látky sa vyparujú a chuť sa stráca.