Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Vstupujete na stránky pre osoby staršie ako 18 rokov.
Kliknutím na tlačidlo „Vstúpiť“ prehlasujem, že som starší ako 18 rokov a nepripustím, aby k tu uvedeným dátam pristupoval ktokoľvek nespôsobilý či neplnoletý.
Prečo je bravčová panenka na grile taká obľúbená?
Panenka je jednou z najmenej tučných častí prasaťa a hrdo sa chváli označením „panenská sviečková“. Je krehká, šťavnatá, rýchlo hotová, a preto sa oplatí si za ňu u mäsiara niečo málo priplatiť. Jedná sa o delikatesu, s ktorou sa na tanieri najčastejšie stretnete v rámci nejakej slávnostnej príležitosti. Prečo ale čakať? Leto je tiež super príležitosť a panenku si môžete pripraviť aj na grile! Pozrime sa na to, do akej marinády ju naložiť a ako ju správne ugrilovať.
Ako pripraviť a naložiť panenku na gril?
Panenku najskôr očistite - umyte, osušte a zbavte ju blán (strieborné vrstvy na povrchu) a tiež prebytočného tuku. Pokiaľ ste zakúpili väčší kúsok, potom ju pokojne aj rozrežte. Na medailónky by sme ju ale krájali až po grilovaní. Mäso nie je potrebné naklepávať.
Panenku osoľte, okoreňte a potrite olejom. Alebo ju môžete na niekoľko hodín naložiť do marinády. Záleží, koľko času plánujete stráviť prípravou.
Grilovanie bravčového mäsa: Kotleta, stehno, krkovička a mnoho ďalšieho
Medová marináda na bravčovú panenku
Ingrediencie
- 4 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice medu
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 2 strúčiky rozdrveného cesnaku
- 1 lyžička nasekanej petržlenovej vňate
- soľ a korenie
Ako panenku naložiť?
- Ingrediencie zmiešajte dohromady v miske a množstvo jednotlivých ingrediencií prispôsobte svojej chuti. Solili by sme ale len pomenej – záleží na kvalite a množstve sójovej omáčky.
- Marinádu votrite dôkladne v rukách do mäsa a nechajte ho cez noc marinovať v uzavretej nádobe niekde v chlade.
Ako grilovať panenku?
Temperované mäso a čistý gril
- Mäso vyberte aspoň hodinu pred grilovaním z chladničky a nechajte ho odležať v izbovej teplote.
- Pripravte si gril: vyčistite grilovací rošt a potrite ho olejom, aby sa na neho nelepilo mäso, a potom gril rozpáľte.
Ako dlho grilovať panenku?
Na grilovanie bravčovej panenky zvolíme princíp blízko sa podobajúci jej príprave na panvici a v rúre. Najskôr ju teda sprudka zatiahneme a potom ju necháme dopiecť.
- Naloženú panenku položte na rozpálený rošt nad priamy oheň a rýchlo ju zo všetkých strán zatiahnite. Mala by stačiť minúta na každej strane.
- Potom panenku pomocou grilovacích klieští presuňte mimo priamy plameň a grilujte ju na strednej teplote po dobu približne 15 minút so zatvoreným vekom grilu. V tejto časti ju tiež môžete ešte potrieť marinádou.
- Ako spoznáte, že je panenka prepečená a hotová? Najlepším vodítkom je jej vnútorná teplota. Tá by mala dosiahnuť nejakých 65 až 70 °C. Typickým znakom správne prepečenej panenky je ružovkastý rez.
- Po skončení grilovania mäso hneď nekrájajte. Nechajte ho niekoľko minút odpočívať pri izbovej teplote (prípadne ho môžete zabaliť do alobalu, aby nevychladlo), aby sa jeho šťavy dostali naozaj všade.
Pokiaľ sa vám do kombinovaného priameho a nepriameho grilovania veľmi nechce, môžete panenku grilovať aj len priamo, teda nad priamym ohňom. Mali by jej stačiť 4 minúty z každej strany. Myslite pritom na to, že panenka má celkom 4 strany, takže celková doba grilovania sa bude pohybovať okolo 16 minút.
O rozdieloch medzi priamym a nepriamym grilovaním sa dočítate v našom článku Grilujeme: Najčastejšie chyby pri grilovaní alebo ako správne grilovať?
Aké prílohy sa k panenke hodia najviac? Odporučiť vám môžeme napríklad grilované zemiaky a grilovanú zeleninu.
Bravčová panenka so slaninou
Samotná panenka vám pripadá tak trochu fádna? Opečte ju spolu so slaninou!
- Mäso potreté marinádou obaľte plátkami slaniny a pripevnite ich k nemu pomocou bavlnenej nite.
- Pred grilovaním nechajte svoj „výtvor“ chvíľu odležať.
- Panenku v slanine grilujte na rozpálenom grile na nepriamom ohni.
- Aj v tomto prípade sa pritom riaďte hlavne vnútornou teplotou mäsa, ktorá by mala pri grilovaní dosiahnuť minimálne 65 ºC.
- Po grilovaní nechajte bravčovú panenku niekoľko minút odpočinúť a medzitým ju zbavte nití.